Kluba

Gol-festak (V). Eibarrek 12 gol sartu zizkion Calahorrari 1952an

Neurketa hartan Alberto Albisteguik debuta egin zuen 19 urterekin, Eibarko futbolari saga bati hasiera eman zion

1952ko urriaren 19an Eibarrek Calahorrari 12 gol (12-2) sartu zizkion eta historiako gol-festarik handienetako lortu zuen.

Armaginek hilabete batzuk geroago Bigarren Mailara lortuko zuten igoera lehen aldiz eta errioxarrak erregional mailara jaitsiko ziren.

Partida honetan Alberto Albistegui 19 urteko eibartarrak debutatu zuen, Espainiako selekzioaren azpiko mailetan internazionala izatera iritsi zen eta zazpi denboraldiz lehen mailan jokatu zuen (hiru Realean eta lau Osasunan). Futbolari eibartarrari German eta Alberto semeak eta Alex Albistegi bilobak jarraitu zioten.

Calahorraren aurkako partida ligako seigarren jardunaldian jokatu zen, Eibar bigarren zen sailkapenean, Indautxuren atzetik eta Mirandesen aurretik.

Eibarko hamaikakoa hauxe izan zen: Marquijana, Arriola, Ansola, Fructuoso, Kaiku, "El negro" Valdes, Montalbán, Alberto Albistegui, Berecibar, Sarasqueta II eta Luis Mari Aranegui.

Golak: 1-0: 5 'Jose Sarasqueta, Sarasqueta II, Berecibar arrasatearraren pasea. 2-0: Sarasqueta II.aren lehen gola Berecibarren pasearen ostean. 3-0: Montalban. 4-0: Aranegiren ezkerretik jokaldia Berecibarrek buruz gola egin dezan. 5-0: Aranegi buruz. 6-0: 31 'Berecibar boleaz. 7-0: 35 'Albistegi buruz, atsedenaldira zazpi-zero heltzeko.

Bigarren zatian, 8-0: Montalban, Berecibarren jaurtiketaren ostean. 8-1: Pardok lehenengoa lortu zuen Calahorrarentzat . 9-1: Berecibar. 10-1: minutu bat geroago, 29 ''-ra, Aranegik egin zuen berriro gola. 11-1. Araneguik bigarren gola jarraian sartu zuen 37 ''-ra. 11-2: Macuak bigarren gola sartu zuen penaltiz. 12-2: Montalban, penaltiz.

Beraz, hiru hat trick (Aranegui, Berecibar eta Montalban) eta biko bat (Sarasqueta) egon ziren, Albistegik sartu zuen golaz gain. Sarasqueta eta Alberto Albistegui eibartarrak nabarmendu ziren neurketa hartan, baita Berecibar eta Montalban ere.

Raul Guerra atzelari errioxarra 10-1eko emaitzarekin kanporatu zuten Luis Mari Aranegiri eraso egin ziolako. Partida hori jokatu eta hilabetera, Eibarrek hamaika gol sartu zizkion Arenasi Ipuruan.

Ligaren amaieran, Eibar izan zen txapelduna eta zuzenean 2. mailara igotzea lortu zuen zenbaki ikusgarriekin: 93 gol alde eta 40 kontra 40, 34 partidatan. Bederatzi puntuko aldea atera zieten Sestaori eta Mirandesi.

Erreportaje honetan agertzen diren datuak SD Eibar Fundazioaren Patronatuko kide Jesus Gutierrez historialari eibartarrak eman ditu.

Argazkiak (Eibarko Udal Artxiboa):

Talderen beroketa. Gaur egungo Ipar tribunaren egurrezko itxitura berezia ikusten da 52-53 denboraldian.
Jokalariek zelaiko harrizko hesia saltatzen zuten, jokalekura hegoaldeko tribunatik sartzeko.