Kluba

GOL-FESTAK (XXXIV): 69-70 denboraldiko lehen gol-festa

Eibarrek 6-1 garaitu zuen Calahorra 1969ko irailaren 28an

69-70 denboraldia bereziki oparoa izan zen Eibarrentzat, 109 gol sartu baitzituen 38 partidatan. Denboraldiko lehen gol-festa laugarren jardunaldian iritsi zen, Calahorraren aurkako 6-1ekoan.

Partida 1969ko irailaren 28an jokatu zen eta hiruhileko honen hasieran armaginek lau gol eta 34 gol lortu zituzten.

Golerako erraztasun horrek ez zion balio izan Eibarri Hirugarren Mailako multzoko txapeldun izateko. Urte bukaeran Logroñes izan zen garailea.

Eguraldia aldeko izan zuen egun batean, kroniken esanetan Calahorrak erraztasunak eman zituen eta Eibarrek ederki baliatu zuen.

Mikel Beistegui eibartarrak aurreratu zuen taldea markagailuan 13 minuturen buruan. 22. minutuan, Berriozabalen eta Lacasaren artek jokaldia eta Agustin Gisasolak bigarrena ezkerrez. Txalo zaparrada artean jaso zuten zaleek. Atsedenaldia baino lau minutu lehenago, Eceizak bere atean sartu zuen baloia, Murguiondo atezaina baloiaren bila atera zenean.

Bigarren zatian, Jose Mari Araquistain elgoibartarrak, taldeko jokalari onena egun horretan, eta urte batzuk geroago armaginen entrenatzaile izango zenak, bi gol sartu zituen 48 eta 59 minutuetan. Lehenengoa urrutiko jaurtiketa baten ondoren, eta bigarrena Copik eta Lacasak lagunduta. Ondoren, ezker hegaleko Vila-realek bosgarrena lortu zuen Ramirez atezain errioxarraren aldaratze txar bat baliatuz. Beistegui txikiak itxi zuen markagailua Araquistainen jokaldi bikain baten ostean.

Eibarren hamaikakoa: Murguiondo; Ibarzabal, Muñoa, Eceiza, Aranegui, Berriozabal (Mugika), Beistegui, Lacasa, Araquistain, Guisasola eta Villarreal.

Emaitza aldeko izan bazen ere, orduko kronikek, egun hartan hamaikakoan jardun zuten hiru jokalari eibartar kritikatu zituzten: Patxi Aranegui, Agustin Guisasola eta Mikel Beistegui. Hasieratik aritu zen laugarren eibartarra Eduardo Berriozabal izan zen.

Jokalari nabarmenenak Jose Mari Araquistain eta Ibarzabal atzelaria izan ziren.

Paco Ibarzabal azpeitiarrak hainbat postutan joka zezakeen defentsan, 1,75eko garaiera izan arren. 1948an jaio zen, eta hogei urterekin iritsi zen Eibarrera, 68-69an. Oso denboraldi onak egin zituen eta 1970eko martxoan Athleticek fitxatu zuen. 1971ko urtarrilean Ipuruara itzuli zen utzita, eta Bilbao Athleticera bueltatu zen 70-71aren amaieran. Bigarren etapa horretan ere ez zuen garrantzirik izan bizkaitarren filialean. 72-73an Barakaldon jokatu zuen Bigarren Mailan eta 73-74an, Sestaon. 1974an Ipuruara itzuli zen, eta bi denboralditan jokatu zuen Ipuruan. Azkenekoan, Eibar 3. mailatik Regional Preferente mailara jaitsi zen.

1975eko irailean Martin Susilla entrenatzailearen anginek eragindako gaixotasunaren aurrean, Ibarzabalek berak zuzendu zituen aste osoan Eibarren entrenamenduak.

Erreportaje honetan agertzen diren datuak Jesús Gutiérrez historialari eibartarrak jaso ditu, SD Eibar Fundazioko kideak.