Kluba

GOL-FESTAK (XII): Alberto Ormaetxearen lehen gola jokalari armagin gisa

Eibarrek 7-0 irabazi zion Hernaniri 1959ko urtarrilean

1959ko urtarrilean 7-0 gailendu zen Eibar Hernaniren aurka. Alberto Ormaetxea bere lehen gola egin zuen.

Ormaetxeak 18 urte zituen une hartan, eta aurreko denboraldiaren amaieran egin zuen debuta lehen taldearekin. Ostera, jokalari nabarmena eta entrenatzaile aparta izan zen. 271 partida jokatu zituen Lehenengo eta Bigarren mailen artean, horietako hiru Eibarrekin (57-58 denboraldian). Gainerakoak Realea jokatu zituen bigarren taldearekin eta Donostiako lehen taldearekin (bi gol baino ez zituen sartu, biak Realarekin 69-70 denboraldian).

Partida hau, 1959ko urtarrilak 4an jokatu zena, hernaniarrek Ipuruara egin zuten lehen bisita izan zen. Bitxia bada ere, hogei urte geroago, 1979an, hernaniarrek bigarrenz porrota gogorra jaso zuten Ipuruan. Hura 6-0 emaitzarekin amaitu zen, orduan Jose Ignacio Garmendia zen atezaina.

Jokalari aipagarrienak hurrengoak izan ziren: Ormaetxea atzealdean, Kaiku kapitaina zelai erdian eta Ojanguren eta Cacho hegalekoak. Neurketa Langarica epaileak zuzendu zuen.

Cuqui Bienzobasek honako hamaikakoa zelairatu zuen: Gastesi, Jauregui, Ormaechea, Huertas, Kaiku, Osa, Cacho, Bolinaga, Ametxa, Irureta eta Ojanguren.

Golak.

1-0: Hogeita batgarren minutuan, Ojangurenek zutoinera jaurti eta aldaratzean sare barrura bidali zuen, Miner atezainari baloiak ihes egin zion.

2-0: Hogeita bosgarren minutuan Ormaetxeak jaurti, baloiak langan jo eta gero, atezainan jo eta sare barrura.

3-0: Hiru minutu geroago, Ojangurenen jaurtiketa bortitza

4-0: Hogeita hamabosgarren minutuan, Cachok sakoean baloi bat jaso eta atezaina gainditu zuen.

5-0: Bigarren zatia hasi eta berehala, Ametxak buruz errematea Ojangurenen erdiraketaren ostean.

6-0: Cachok lortu zuen.

7-0: Ametxak egin zuen azkena lehia amaitu baino minutu bat lehenago

Lehen zatian izandako norgehiagoka batean, min hartu zuten Bolinagak eta Mirandak, baina aldaketak baimenduta ez zeudenez, atezainak izan ezik, biek zelaian jarraitu zuten ia partida amaitu arte.

Eibarren nagusitasuna hain izan zen handia, Gastesi atezainak hiru aldiz bakarrik ukitu zuela baloia, horietako bat Huertasen hegaleko sake bat zuzenean jaso ondoren.

Ormaetxeak Eibarrekin sartu zuen lehen golaz gain, Ametxak, Cachok eta Ojangurenek sartu zituzten golak. Paco Araquistain aurrelaria lesionatuta zegoen, baina denboraldiaren amaieran 24 gol sartu zituen.

Jardunaldiaren amaieran, Logroñes liderra zen, Eibarrek baino bi puntu gehiagorekin. Biek abantaila handia ateratzen zieten Sanse eta Mirandes jarraitzaileei. Eibarrek hamasei partidatan berrogeita bi gol sartu zituen eta hamahiru bakarrik jaso. Talderik golegileena eta gol gutxien jaso zituena zen.

Erreportaje honetan agertzen diren datuak SD Eibar Fundazioaren Patronatuko kide den Jesus Gutierrez historialari eibartarrak eman ditu.

Argazki-oinak:

- 58-59 denboraldian, Berazubin (Tolosa-Eibar). Ormaetxea erdian, erasoan. Zutoinaren atzean, zutik, Juan Cacho.

- Eibar taldeko jokalariak 58-59, Bienzobas entrenatzailea, Garcia masajista eta Aguirre delegatua. Debako futbol zelaian ateratako argazkia.

- Ipuruako erdialdeko tribunetako 58-59 denboraldiko partida bateko txartel-saltzaileen irudia.