Fundazioa

EIBAR KOPAN: 2005-2020

Athleticen kanporatze historikoa loriarako igoeraren aurretik

Klubaren historian azken hamabost urteak izan dira indartsuenak eta aipagarrienak, besteak beste, Athletic 2012-2013ko Errege Kopan kanporatzea Bigarren B Mailatik Lehen Mailara igaroko zen jokalari multzo baten eskutik.
Aldi honen hasiera, 2005ean José Luis Mendilibarren eskutik Lehen Mailara igo ondoren, oso gorabeheratsua izan zen Bigarren B Mailara jaitsi zelako, Zilarrezko Mailara itzuli zelako eta 2009tik aurrera kategoria honetan denbora luzez egon zelako.
Aldi honetan, final-laurdenetarako sailkapena ere nabarmentzen da 16-17 denboraldian, ordura arte eta geroago talde armaginak lortu ez zuena.

05-06
Jaitsieraren denboraldian Kopa txapelketa ona egiten da. Partida bakarreko lehen kanporaketan Eibarrek 0-1 irabazi dio Levanteri Ciutat de Valencia zelaian Manolok 89. minutuan sartutako golari esker. Hurrengo aurkaria 2. B da partida bakarrera, Ceuta zaildua, eta armaginek 0-1 irabazi dute luzapenean Solabarrieta ondarrutarraren golarekin.
Hirugarren kanporaketan Alaves izango da aurkari, partida bakarrera, baina oraingoan etxean. Arriaga ermuarrak lehen minutuan sartutako gol bakartiak armaginak sailkatu ditu.
Laugarren kanporaketan, 1/16an, partida bakarrerako aurkaria 2. B mailako Zamora izango da, azken sailkatua eta aurreko kanporaketan Reala penaltietara kanporatu zuena. Iñigok armaginak aurreratu ditu, baina bigarren zatian epaileak pena handia adierazi du etxekoen alde, Imanol Etxeberriaren geldiketaren ostean ez baitute golik lortu, baina epaileak errepikatzea agindu du eta oraingoan bai lortu dute. Zamorarrak penaltietara sailkatu ziren txanda luze baten ondoren eta hurrengo kanporaketan Bartzelonaren aurka jokatu zuten.

06-07
Lehen kanporaketan, Ipuruan, Oviedoren aurka 2-1 irabazi zuten Asensiok eta Altunak. Murtziako Aguilas izango da hurrengo aurkaria etxean eta partida bakarrera. 90. minutuan Asensiok gola sartu zuen. Hurrengo kanporaketak Ecijara partida bakarrerako bidaia ekarriko du. Partida hasierako berdinketarekin amaitzen da, eta emaitza luzapenean mantentzen da, eta penaltietan 5-4 irabazten dute etxekoek, Iñigo Velez de Mendizabalek azken jaurtiketan huts egin ostean.

07-08
Eibar hirugarren kanporaketan sartu da, eta bere maila bereko aurkari batekin (2.a) jokatu behar du, partida bakarrean. Urdinak aurretik jarri dira Altunaren bitartez eta amaierarako bost minutu falta direnean Miguel Eibarren denboraldi bat egin duen asturiarrak berdinketa lortu du. Luzapenean etxekoek beste gol bat sartu dute eta sailkatu egin dira.

08-09
Aurtengo edizioan ere ibilbidea oso laburra izango da. Eibarrek bere maila bereko Castelloren aurka jokatuko du Castalian. Txema Añibarro erdiko atzelaria 79 minutura kanporatu dute, eta horren ostean etxekoek gola sartu dute. Gola, gainera, zorte txarraren ondorioa izan zen; izan ere, Añibarroren irristada desegoki batek baloia eskuarekin ukitzea eragin zuen, Nsuek gustura ez markatzeko. Erdiko atzelari bizkaitarrak gorria ikusi ondoren, area ertzean falta atera du eta Tabares aurrelari gaztelarrak buruz errematatu du langa. Errebotea Pampin atezainaren orpoan doa eta baloia atean sartzen da.

09-10
Hirugarren urtez jarraian, Eibarrek Kopako lehen esku-hartzea galduko du. Oraingoan, Ponferradina izango da aurkaria. Partida bakarrera, txuri-urdinek bana egin dute armaginekin arauzko denboran, Arruabarrenaren golarekin, sei minuturen faltan. Luzapenean Xabi Iruretagoiena atezaina Eibarren jokalari bihurtu da, eta horrela mantendu da emaitza luzapenean, ondoren urdinak 5-4 jaitsi dira penaltietara, Txiki Lombrañak jaurtiketa huts egin ostean.

10-11
Laugarren edizioa izango da jarraian eta Eibarrek Kopako partida bakarra jokatuko du. Oraingoan Oviedoren aurka jokatuko du Carlos Tartiere zelaian, 2. B mailako talde katalanek 1-0 irabazi dute luzapenean gola sartu ostean, amaierarako bost minuturen faltan, Eibar hamar jokalarirekin baitago Nacho Garroren kanporaketaren ostean.

11-12
Lau edizioko bolada txarraren ondoren, Eibarrek Burgosera bidaiatuko du Plantion partida bakarrera Arruabarrenaren golarekin irabazteko. Hurrengo aurkaria Lanzarote izango da Ipuruan (4-0), Iñigo Ros, Altuna eta Carlos Torneroren golekin. Denboraldi horretan, 2. B mailako ligako aurkari nagusietako bat, Ponferradina, izango da partida bakarreko hurrengo aurkaria Ipuruan. Eibarreko piztia beltz baten gol batek, Yuri brasildarrak, sailkapena eman die leondarrei. Yurik Ponfeko jokalaria izaten jarraitzen du, eta joan den denboraldira arte Charles Eibarreko aurrelaria izan denaren lehengusua da.

12-13
Lehen kanporaketan Laudio da aurkaria, 3. mailakoa. Hurrengo kanporaketan aurkaria maila horretakoa izango da eta partida bakarrera, Lleida, Arruabarrenaren bikotearekin garaitua, horietako bat gol bikaina. Hurrengo kanporaketako zozketa interesez jarraitua da, garailea 2. B mailako talde bat izango delako eta Lehen Mailarekin gurutzaketa ziurtatua izango duelako. Aurkaria Extremadurako Arroyo izango da, Ipuruan. Partida gogorra eta lehiatua izango da eta amaierarako hamar minuturen faltan erabaki da, Jito golegile trebearen golarekin.
Eibarrekin eskuzabala izango da, 79-80 eta 84-85 denboraldietan izan zuen aurkaria errepikatuko baitu, Athletic, bi edizio horietan eibartarrak baino askoz gehiago izan baitzen, garai hartan 3. postuan zeudenak. Ipuruako joaneko partidan, partida lehiatua izan zen, eta Eibarrek talde ausarta zela erakutsi zuen, baina partida 0-0 amaitu zen.
San Mamesen Bielsak zuzentzen duen taldeak ia ez du estutasunik sortu Gaizka Garitanoren Eibarren aurka, harik eta, hogei minuturen faltan, Amorebietak area barruan Mainz lurrera bota eta Arruabarrena penaltia erabakitasunez eraldatu duen arte. Athletic presioa egiten ari da bi golen bila, baina bakarra sartuko du bi minuturen faltan, Adurizek buruz errematatzen duen hegaleko falta batean, eta Eibarrek jokoz kanpo utzi du baloia. Eibarko zale gehienak Arruabarrenak bisitarien gola sartzen duen atearen hondoan kokatuta zeuden eta 2. B mailako talde baten balentria atsegin handiz ospatzen dute. 2012ko abenduaren 12an klubaren urrezko historiara pasa zen. Eibarrek Xabi, Boveda, Añibarro, Navas, Bingen, Dani Garcia (Aimar), Errasti, Mainz (Diego Jimenez), Abaroa, Arroyo (Capa) eta Arruabarrena zelairatu ditu. Athleticek San Mames zaharrean jokatu zuen Kopako azken partidak, egungoak ordezkatu eta eraitsi baino lehen, armagin-zapore argia izan zuen.
Sei egun geroago Malaga iritsi da Ipuruara eta gol batek Añibarrori gola sartzeko aukera ematen dio. Amaierarako minutu baten faltan Altamira ordezko atezainak akats bat egin du falta batetik atera eta Malagak berdindu egin du. Itzulikoan Arroyoren gola duten armaginek aurrea hartu dute eta 17 minuturen faltan kanporaketa aurrean dago Eibarrentzat, baina Malagak berdinketa sartu ostean, logika nagusitu da eta denboraldi horretan Txapeldunen Liga jokatu zuten andaluziarrek 4-1 irabazi dute.

13-14
Txapelketa partida bakarreko kanporaketa batekin hasiko da Eibarrentzat, eta Tenerifek Urko Veraren gol bakarrarekin hartuko du mendean. Ondoren, Alcorcon iritsiko da Ipuruara, 1-2 irabazita, Urko Vera bere atean sartu eta Capak berdindu ostean. Luzapenean buztinlariak sartu dira eta Melero Lopez epaileak Diego Rivas eta Raúl Navas kanporatu ditu, azken hau aulkitik.

14-15
Lehen denboraldian, eta inoiz baino gehiago, Kopa bigarren mailako txapelketa da Eibarrentzat. 1/16an Alfonso Perezen, eibartarrek 3-0 galdu dute eta itzulikoan Getafek 1-2 irabazi du Piovaccariren golarekin penaltiz.

15-16
Eibarrek ez du partida ona jokatu Ponferradan eta 3-0 garaitu dute; armaginek Koparekiko interes handirik erakusten ez zutela ematen zuen. Itzulikoan, taldea sendo agertu da kontrako atearen aurrean, baina lehen zatia amaitu arte ezin izan du Borja Bastonen bitartez Leongo helmuga gainditu, bisitariek kanporatze bat jasan ostean. Bigarren zatian Enrichen eta Verdiren golek kanporaketa berdindu dute, eta sei minuturen faltan Arruabarrenak penaltiz sartutako gol batek etxekoen alde egin du.
Final-zortzirenetan Las Palmas iritsiko da Gipuzkoara, 2-3 irabazita Hajrovic eta Berjonen etxekoen golekin, Hajrovic eta Escalante kanporatuak izan dira, eta itzulikoan Eibarrek 3-2 galdu du, Ekiza eta Enrichen golekin.

16-17
16/17an Eibarrek 1/16 jokatzen hasi zen Molinonen Sportingen aurka eta eibartarrek 1-2 irabazi zuten Ruben Peña eta Beberen golekin. Eibarrek 3-1 irabazi du Adrianen eta Kike Garciaren golekin.
Hurrengo norgehiagokan, Sportingek 2. A mailara ez jaisteko jokatzen duen beste talde bat zozketatuko da, baina inork ez du helburua lortuko. Osasunak 0-3 galdu du Sadarren, Adrian, Nano eta Bebe jokalarien golei esker, eta Ipuruan markagailua ez da mugitzen.
1/4an Atletico Madril izango da aurkaria, Calderonen 3-0 irabazita eta Ipuruan bina berdinduta, Enrichen eta Pedro Leonen golekin. Horrela amaitu zen Kopako Txapelketa, Eibar 1970ean debutatu zuenetik urrunago iritsi zen 47 partidatan, urtero 1970etik, 1970eko hamarkadaren amaierako hiru erregional denboraldietan izan ezik.

17-18
1/16an Celtak garaipena lortu du Ipuruan, lau minuturen buruan Celestarren golak baldintzatutako partida baten ostean; Enrichek berdindu egin du, baina 1-2ko emaitzarekin bukatu da partida, eta itzuleran 1-0 gailendu dira berriro galiziarrak, Iago Aspasen penaltiz. Eibarrek zalantza askorekin ekin zion ligari, izan ere, Celtak berak erregulartasun txapelketan irabazi zuen hilabete lehenago Ipuruan (0-4), eta Kopako joaneko partida jokatu zenean armaginak jaitsiera baino puntu bat gorago zeuden.

18-19
Lehen kanporaketa Eibarren bidearen amaiera da berriro, eta oraingoan 2. mailako Sporting izango da borreroa. Asturiasen 2-0 galdu zuen talde urdinak ezohiko partida batean, eta Ipuruan, atsedenaldira garaipen partzialarekin iritsi ziren bisitariak (0-2), eta etxekoek bina berdindu zuten Cucurellaren eta Charlesen golekin, nahiz eta Eibar kanporatua izan.

19-20
SD Logroñes da partida bakarrerako lehen aurkaria Las Gaunasen. Atsedenaldian hasierako berdinketari eutsi diote, baina bigarren zatian De Blasisen hiruko batek eta Charlesen biko batek 0-5eko emaitzarekin utzi dute markagailua. Crescencio Cuellarrek 1993an Gimnastica Torrelavegaren aurka lortutako bigarren partida da. Hurrengo aurkaria ere 2. B mailakoa izango da, Cacereño 1-0 aurreratu da bere zelaian eta Pedro Leonek berdinketaren gola sartu du. Partida luzapenera zihoala zirudienean Delgado etxeko atzelariak gol bat sartu du bere atean.
Hirugarren kanporaketak, 1/16koak, Badajozekin partida bakarrera jokatuko du, laster 2-0 jarri da, baina Charlesek abantaila hori murriztu du, eta partida 3-1ekoarekin eta gipuzkoarren kanporaketarekin amaituko da.

Erreportaje honetan agertzen diren datuak Jesus Gutierrez Eibarko SD Eibar Fundazioaren Patronatuko kidearen artxibokoak dira.